Indiferent daca orezul este consumat simplu sau sub forma de gelete de orez, ofera urmatoarele beneficii:

Controleaza presiunea sanguina

Orezul are un continut scazut de sodiu, deci este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala. Sodiul poate cauza afectiuni ale venelor si arterelor, sporind stresul si tensiunea sistemului cardiovascular , pe masura ce creste tensiunea arteriala.  Acest lucru este, de asemenea, asociat cu afectiuni cardiace cum ar fi ateroscleroza , atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.

Orezul previne cancerul

Varietatea de cereale integrale de orez brun este bogata in fibre insolubile care ajuta la protejarea impotriva multor tipuri de cancer . Oamenii de stiinta si cercetatorii cred ca astfel de fibre insolubile sunt vitale pentru protejarea organismului impotriva dezvoltarii si metastazelor celulelor canceroase. Fibrele sunt benefice in apararea impotriva cancerului colorectal si intestinal. Cu toate acestea, in afara de fibre, are antioxidanti naturali precum vitamina C , vitamina A si compusii fenolici si flavonoizi, care ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism. Un studiu din 2017 publicat in BioMed Research International a furnizat dovezi substantiale ca consumul de produse secundare de orez ar putea oferi o chemopreventa optima datorita fitonutrientilor antioxidanti . Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi stiintifice pentru confirmarea beneficiului anticanceros.

Galete de orez - efectele benefice pentru ingrijirea pielii

Expertii spun ca orezul  poate fi aplicat local pentru a vindeca pielea. Pe subcontinentul indian, apa de orez este prescrisa imediat de practicantii ayurvedici ca un unguent eficient pentru racirea suprafetelor inflamate ale pielii. Compusii fenolici, in special in soiul maro sau salbatic, au proprietati antiinflamatorii, deci si ele sunt bune pentru calmarea iritatiei.  Indiferent daca este consumata sau aplicata local, aceasta tinde sa amelioreze anumite probleme ale pielii. Capacitatea antioxidanta ajuta, de asemenea, la intarzierea aparitiei ridurilor si a altor semne premature de imbatranire care afecteaza pielea.

 Poate preveni boala Alzheimer

 Exista dovezi care au sugerat ca orezul brun, atunci cand este gatit sub presiune ridicata, isi pastreaza cele mai importante substante nutritive. Prepararea la inalta presiune reduce beta amiloidul in creier,  o proteina majora responsabila de boala Alzheimer. De asemenea, a fost dovedit potentialul de a imbunatati disfunctia cognitiva. 

Calitati diuretice si digestive

Coaja de orez este considerata a fi un medicament eficient pentru tratarea dizenteriei. Ca diuretic, va ajuta sa eliminati toxinele din organism cum ar fi acidul uric, ajutand inclusiv la pierderea in greutate, deoarece aproximativ 4% din urina este de fapt alcatuita din grasimi corporale! Continutul ridicat de fibre creste, de asemenea, tranzitul intestinal si protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer. Poporul chinez considera ca orezul creste considerabil pofta de mancare, remediaza afectiunile stomacului si reduce toate problemele digestive.

 Imbunatateste metabolismul

 

Orezul este o excelenta sursa de vitamine si minerale, cum ar fi niacina, vitamina D , calciu, fibre, fier, tiamina si riboflavina . Aceste vitamine ofera fundamentul pentru metabolismul organismului, sanatatea sistemului imunitar si functionarea generala a organelor.

 Stimuleaza sanatatea cardiovasculara

 

Uleiul de tarate de orez este cunoscut pentru proprietatile antioxidante care promoveaza rezistenta cardiovasculara prin reducerea nivelului de colesterol din organism.  Soiurile de orez salbatic si brun sunt mult mai bune decat soiul alb, deoarece cojile de cereale sunt formate dintr-o o mare cantitate de nutrienti .