Daca te intrebi ce ar trebui sa consumi, orez brun sau orez alb, iti oferim toate explicatiile de care ai nevoie. Orezul brun are o serie intreaga de beneficii pentur sanatate si este recomandat de medici in detrimentul celui alb. Diferenta dintre cele doua cereale nu tine doar de culoare ci si de calitatile nutritionale oferite de acest orez. In timp ce orezul alb este mai pufos si mai apetisant prin gatire comparativ cu orezul brun, cel din urma recupereaza teren datorita impactului pe care il are asupra sanatatii.

Avantaje orez brun

Orezul brun este forma integrala a cerealelor si este indepartat doar stratul sau superior prin macinare. Prin urmare el va pastra intacta cantitatea de germeni si fibre, partile foarte bogate in nutrienti vitali.

Orezul alb isi pierde prin macinare germenii de orez si taratele fiind sarac in fibre si substante nutritive. El trece printr-un proces complex de rafinare care elimina stratul de aleuron, plin de uleiuri esentiale.

Orezul brun are o serie de beneficii considerabile pentru sanatate deoarece nu si-a pierdut in urma macinarii nutrientii esentiali, calciul, proteinele, fibrele, zincul, potasiul si magneziul. Orezul rafinat nu mai are aproape nicio valoare nutritionala dupa ce a fost procesat.

In plus, orezul brun mentine glicemia la o limita normala si elimina incet glucoza. Atunci cand sunt consumate doua portii pe saptamana este suficient pentru a se reduce riscul de declansare a diabetului zaharat. Alte efecte pozitive pe care le are orezul brun asupra organismului in comparatie cu cel alb sunt:

-          Furnizarea unui grad mare de energie prin continutul generos de mangan – acest mineral creste activitatea antioxidantilor si stimuleaza producerea de hormoni sexuali. Procesul ajuta de asemenea si la sintetizarea acizilor grasi esentiali pentru un sistem nervos foarte echilibrat.

-          Asigura nivelul perfect de fibre alimentare importante pentru digestie si mentinerea unei greutati optime;

-          Furnizeaza o cantitate de fosfor dubla fata de orezul alb;

-          Ajuta la completarea aportului zilnic de vitamine pentru ca are in compozitie de trie ori mai multa B3 si de zece ori mai multa B6;

-          Asigura o buna protectie contra imbolnavitii inimii si creste nivelul de colesterol in corp;

-          Asigura protectia vederii prin continutul de vitamina E – o substanta care nu se va gasi in orezul alb.

Toate aceste aspecte sunt foarte importante pentru o anatate optima. In plus orezul brun completeaza aportul zilnic de fier si ofera o cantitate de 2.5 ori mai mare a acestui mineral prin comparatie cu orezul alb.

Protectia contra cancerului de colon prin fibrele oferite si aportul generos de seleniu mineral asociat de specialisti cu un risc ridicat de dezvoltare a acestei maladii conteaza foarte mult. In plus, orezul te ajuta in dieta pentru ca vei pierde mai repede kilogramele in plus. Facilitarea slabirii si tratarea tuturor disfunctiilor metabolice fac ca orezul brun sa fie unul dintre cele mai cautate produse.

orez brun integral