Iti prezentam tot ce trebuie sa stii despre orez brun integral. Orezul integral este mai sanatos decat orezul alb. Contine minerale si vitamine in cantitati considerabile. Persoanele care incearca sa aplice in familie principii de alimentatie sanatoasa au descoperit orezul integral. De atunci acest orez este utilizat integral si cel alb este dati utiarii. Textura grunjoasa a orezului si senzatia de satietate oferita dupa masa dar si multiplele posibilitati de combinare conteaza foarte mult. Acest orez se gateste usor si trebuie doar sa fie fiert in apa cu sare. Ulterior se va amesteca in diverse combinatii. Nu trebuie sa te chinui sa faci ardei umpluti, pilaf sau sarmale care vor necesita un timp indelungat de preparare pentru ca poti gati si alte feluri de mancare cu orez care sunt usor de preparat:

-          Salata cu orez si legume proaspete – poti face orez cu varza, orez cu castraveti si salata verde, orez cu porumb si ardei, etc.

-          Orez cu legume la tigaie – orezul se fierbe alaturi de legumele congelate preferate;

-          Orez cu spanac;

-          Orez brun integral cu ciuperci la cuptor;

-          Orez integral cu smantana si ciuperci la care se poate adauga usturoi.

-          Daca iti place carnea poti merge si pe o portie de carne sau peste alaturi de orez.

Orez brun integral - avantaje si beneficii

Comparativ cu orezul alb, orezul integral are in compozitia sa 86% proteine care sunt usor de asimilat de organism in conformitate cu recomandarile specialistilor.

Orezul integral contine aceeasi cantitate de fitonutrienti din fructe si legume, sau chiar o cantitate mai mare. Printre acestia poate fi amintit fenolul, acesta fiind un antioxidant puternic studiat timp de multi ani pentru efectele lui benefice asupra sanatatii. De asemenea, orezul integral contine si alti fitonutrienti importanti cum sunt lignanii, categorie in care sunt inclusi si estrogenii care protejeaza contra bolilor de inima dar si contra cancerului se san.

Procesarea completa a orezului are drept rezultat final orez alb unde se distruge 67% din vitamina B3, 80% din vitamina B1, 90% din B6, 50% din magneziu si fosfor si toate fibrele si acizii grasi esentiali. Orezul alb va fi ulterior imbogatit cu B si fier pentru a deveni un aliment nutritiv.

Beneficiile consumului de orez integral in locul orezului alb sunt multiple si trebuie mentionate:

-          Comparativ cu orezul alb, orezul integral are doar o procesare mica si nu va pierde toti nutrientii importanti. Contine mult seleniu si fibre care ajuta la diminuarea riscului de cancer de san si de colon.

-          Orezul integral contine suficient mangan cu rol antioxidant care este o importanta sursa de energie. Acest mineral ajuta si la producerea energiei din proteine si carbohidrati si este implicat in sinteza acizilor grasi foarte importanti pentur sanatatea sistemului nervos.

-          Uleiul din orezul brun reduce colesterolul.

-          Consumul regulat de orez integral cu peste reduce cu 50% riscul de aparitie a asmului la copii.

-          Consumul regulat de orez integral ajuta femeile sa isi mentina greutatea normala.

-          Consumat de minim 6 ori pe saptamana orezul integral are beneficii multiple pentur persoanele care sunt la menopauza si au colesterolul ridicat, hipertensiune si alte probleme cardiovasculare.

-          Este redus riscul de sindrom metabolic.